Ta bort ärr

Jämförelse av topikala behandlingar mot ärr

Test av krämer mot ärr: Remescar – Skinception fx7 – Cicamed

Remescar
Ärrstift för acneärr
[rating=4] Remescar är ett stift som stryks på ärrvävnad. Det slätar ut ojämn hud och fungerar väldigt bra för att dölja tex acneärr. Ärrvävnad tenderar att bli röd i solljus därför är det bra att Remescar innehåller uv-skydd som skyddar mot solen. Denna produkt är mycket användbar för dig som har för vana att sminka över dina ärr, särskilt i ansiktet. Stiftet ger en tunn silikonaktig yta som fyller ut och skyddar huden. Går att sminka över med gott resultat.

Skinception FX7

[rating=5] Skinception FX7 är en högkvalitetsprodukt som är mycket populär pga nyligen uppmärksamhet i tv succeén Top model efter att vinnaren (i USA) Lisa D’Amato, använt krämen med framgång för att reducera och dölja sina ärr. Krämen smälter fint in i din hudton och lämnar huden utan fett så att du lätt kan sminka över med ditt favorit smink. Krämen är särskilt anpassad för ansiktets tunna och känsliga hud. Produkten är ett starkt alternativ för dig som vill ha hjälp med den kosmetiska delen när det gäller att minska dina ärrs visibilitet.

Cicamed
Cicamed mot röda ärr
[rating=4] Cicamed är en effektiv och dryg ärrsalva med dokumenterad verkan. Produkten ger utmärkt effekt mot allt från nybildad ärrvävnad (röd ärrvävnad) till hudbristningar. Salvan är silikonbaserad och väldigt dryg, men torktiden kan upplevas aningen lång. Cicamed är överlag en väldigt bra produkt om du vill ha en riktigt effektiv kräm mot ärrvävnad. Cicamed är ok att sminka över men inte första valet i det avseendet i detta test.

Ärr.nu rekommenderar: Cicamed ger bäst resultat för att reducera röd ärrvävnad och röda hudbristningar. Den är dryg, effektiv mot allt från nybildade ärr till acneärr samt enkel att använda. Skinceptions FX7 är ett första val för dig som vill dölja dina ärr med makeup och behöver en bra grund som även har en läkande effekt på ärren. FX7 är smart kombinations produkt. Remecar är ett stift som man enkelt kan fylla i djupare acneärr med. Produkten innehåller även uv-skydd och är lätt att applicera. Perfekt för dig som ska vara i solen med dina ärr och som har djupare acneärr att dölja. Det är svårt att säga vilken produkt som är ”bäst” då de har olika användingsprofil, men första valet blir till slut Skinceptions FX7 för att den läker ärren samtidigt som den är så lätt att sminka över.


 
De flesta av oss har någon typ av ärr någonstans på kroppen. Under livets gång har många av oss varit med om situationer eller omständigheter som lämnat efter sig ärrvävnad. Några vanliga orsaker till att ärrvävnad med olika utseende bildas är resultat av yttre skador som olyckor, brännmärken, ärr från operationer, ärr från hudbristningar samt ärrvävnad som bildats av acne. Det förekommer även att människor kan födas med hudåkommor eller sjukdomar som producerar ärrliknande vävnad.

Självkänslan kan påverkas
Hur ärren ser ut beror på vad som orsakat dem och hur väl man läker skador. Varje individ upplever ärr olika. En del personer upplever till och med de minsta ärren som störande och vissa besväras inte nämnvärt till om när det gäller större ärr. De ärr som ger upphov till minst obehag är den mindre sort som är lokaliserad på platser på kroppen där de inte syns speciellt mycket. Väldigt många upplever stora eller fula ärr som besvärande. Den ärrtyp som ger upphov till mest obehag är de som finns på ställen på kroppen som syns mycket. Ärr på/i ansiktet är i synnerhet de som upplevs som mest missprydande. Vissa typer av ärr är fulare än andra, bland de ärr som upplevs som fulast är ärr från acne, större eller mindre operationer samt brännskador. För många kan självkänslan påverkas mycket negativt av att ha ärr som upplevs missprydande.

Många metoder att få bort ärr finns tillgängliga
Lyckligtvis finns det många metoder för att ta bort ärr och bleka ärrvävnad. Det finns många variabler som avgör hur effektiva de olika metoderna är, bland de viktigaste är struktur och utseende på ärrvävnaden. De mest populära metoderna är kemisk peeling, kräm för ärreducering, plastikkirurgi, demabrasion samt laserbehandling av ärrvävnad.

Kemisk peeling är en populär och vanlig metod för korrigering av ärrvävnad. Metoden fungerar genom att i princip avlägsna det översta hudlagret. För att avlägsna ett hudlager används en utspädd syra som fräter bort hudcellerna. Avlägsnandet av hudceller stimulerar i sin tur produktion av nya hudceller i det underliggande (epidermala) skiktet i huden. Metoden har god effekt, märkbar ärrvävnad reduceras i de flesta fallen och huden blir ofta slätare. Denna typ av behandling behöver ofta upprepade behandlingar för att ge full effekt. En bieffekt kan vara att huden bleks och pigmentet påverkas.

Ärrkräm för få bort ärr är en av de mest använda och lättillgängliga metoderna för att reducera ärrvävnad. Det är även den metod som är enklast att använda. Krämerna fungerar ofta genom att stimulera eller påverka kroppens kollagen, men har ofta ämnen som dämpar inflammationer i ärrvävnaden. Det är inflammationer som ger den röda färgen på ärr. Krämer brukar i regel inte ta bort ärr men skyndar ofta på den process som minskar svullnad och tar bort den röda eller röd-lila tonen i nybildad ärrvävnad. Vidare passar krämer bäst för att behandla små och nyare ärrstrukturer.

Plastikkirugi används för korrigering av ärr i de flesta fall mot djup och omfattande ärrvävnad. Kirurgi för ärrkorrigering används nästan enbart för att ta bort mycket ful ärrvävnad, exempelvis från brännskador. En av de vanligaste sätten att korrigera ärr med kirurgi är att skära bort ärrvävnad och sy ihop huden eller skära bort ärrvävnad och ersätta med transplanterad hud i det berörda området.

Demabrasion är en metod som fungerar bra mot ta bort många olika typer av ärrvävnad. Ärr som är orsakade av acne, skador från olyckor, vattkoppor samt rynkor kan åtgärdas med god effekt. Metoden ger oftast inte bra resultat på ärr orsakade av brännskador och medfödda hudsjukdomar. Metoden bygger på att man slipar av ett tunt lager hud. Det mest använda sättet att åstadkomma den slipande effekten är att kyla ner huden och sedan blästra eller slipa bort ett tunt lager hud. Efter en behandling med demabrasion kan huden anta en rosa eller rödaktig ton och man kan känna en brännande känsla i upp till 10 dagar. Bortnötningen av ett tunt lager hud ger effekten att den ta bort de fula övre hudlagren och stimulerar tillväxten av ett nytt lager hud. Med tiden antar huden sin naturliga ton igen, denna process kan ta upp till sex till åtta veckor. De flesta som genomgår en behandling med demabrasion kan leva som normalt efter ca två veckor. Metoden ger en god effekt, efter behandling och läkning försvinner ojämnheter och konturer samt huden får ett jämnare utseende.

Laserbehandling är en annan populär metod för att ta bort eller korrigera ärr. Denna typ av behandlingar finns i många olika varianter och har varierande resultat. Prisnivån på laserbehandlingar varierar beroende på vilken specifik variant som används,men är i allmänhet dyra. Det det många olika varianterna av laserbehandlingar har gemensamt är att de ofta fungerar genom principen att ta bort ett lager från huden så att huden under som framträder mer eller stimulerar tillväxt av ett nytt hud. Laserbehandlingar behöver ofta upprepade behandlingstillfällen men varje enskild behandling är snabb och visar resultat snabbt. En behandling tar ofta runt en timme. Hur många behandlingar som krävs eller hur lång tid det tar är helt beroende på hur mycket som ska korrigeras. Laserbehandlingar kan i vissa fall ge upphov till en bieffekt som heter hyperpigmentering, som innebär att huden mörknar på grund av ansamling av melanin.