Röda ärr

När en skada uppstår på huden uppstår ärrvävnad i samband med läkningen. Den skillnad i hudens struktur vi kan se kallar vi då för ärr. Något som de flesta uppmärksammat är att vävnaden som bildas efter skadad hud har en tendens att förändras med åren. Från att inledningsvis vara lila färgad ärrvävnad brukar hudtonen så sakterligen ändra nyans mot röd färg. Med tiden blir vävnaden i ärret till sist helt hud färgad och smälter in.
Huden är kroppens pansar
Huden är ett av kroppens viktigaste organ och har många livsviktiga funktioner för din kropp. Några exempel nedan;

  • Det hindrar bakterier och andra inkräktare från att komma in i ditt blodomlopp.
  • Huden skyddar dig från sol och uttrokning.
  • I huden sitten kroppen ac, svettkörtlarna.
  • Huden skyddar din vävnad från yttre mekanisk påverkan, kroppen pansar.röda ärr
Röd ärrvävnad

Röda blodkroppar i ärrvävnaden
Vävnaden i den unga ärrvävnaden är inflammerad och röd till tonen p.g.a en större ansamling röda blodkroppar vilket kroppen behöver för att dämpa inflammationen i ärrvävnaden. Att en inflammation uppstår är normalt och en del av läkningsprocessen. Med tiden så lägger sig inflammationen och därför tappar vävnaden långsamt sin lila röda färg. Vanligen brukar man bara efter några få månader se en markant skillnad på färgtonen. Denna skillnad kan dock vara svår att själv upptäcka då förändringen sker gradvis.

Vissa ärr blir rödare än andra
Beroende på vad som orsakat ärret har det olika tendens att bli rött. Något som givetvis avgör även är vilket läkekött den individ har som ärrvävnaden sitter på. Mindre skador som tex hudbristningar kan ha en tendens att bli väldigt rödlila i tonen. Detta tros bero på att inflammationen kan bli stor trots obefintlig risk för infektion, som en följ av att huden dras isär och därmed orsakar bristningar. Ärrvävnad som varit infekterad tenderar att bli väldigt röd under lång tid även efter avslutad infektion.

Ärrkämer kan fungera utmärkt
Ärrkrämer som tex Cicamed har en kliniskt dokumenterad effekt när det gäller att påskynda ärrets läkeprocess som gör att den rödlila färgen snabbare minskar. I många fall blir även det mogna ärret nästan helt osynligt om du använder ärrsalva på det färska ärret.