Laser mot ärr

Laserbehandlingar är en mycket bra alternativ av behandling för att korrigera mindre ärrvävnad. Den stora fördelen
med att använda laser mot ärr är att resultaten kan bli goda och biverkningarna små. Nackdelen är att man inte uppnår goda resultat på omfattande vävnadsstrukturer som är djupa eller upphöjda samt att det krävs ofta en rad upprepande behandlingar. Huden blir ofta tilltygad och känslig ett bra tag efter avslutade behandlingar.

Olika lasermetoder
Det finns en rad olika lasermetoder att tillgå. Variationen beror till viss del på att utvecklingen går framåt och många håller kvar vid äldre utrustning som de investerat dyrt i. Olika lasrar har även olika styrka/frevens samt fungera på olika sätt. Olika lasermetoder kräver att man är läkare för att använda medans andra kan användas av privat personer och skönhetssalonger. Några exempel på laserbehandlingar nedan:

  • Erbiumlaser
  • Koldioxidlaser
  • YAG laser
  • Fractionallaser även kallad ”Fraxellaser”
  • Ultrapulslaser

Fraxellaser
Fractionallaser är en modern laser som får användas på skönhetssalonger. Fraxel kan ha ett mycket gott resultat på ärrvävnad från tex akne i ansiktet. Det är viktigt att tänka på att din ärrvävnad inte kommer avlägsnas på något magiskt sätt av lasern utan endast reduceras. På vissa ärr kan även en liten reducering ge ett stort visuellt intryck medans en större förändring på ett stort ärr kan göra liten skillnad. Därför kan det vara värt att prova Fraxellaser innan man överväger tex kirurgi. Fraxel fungera genom att laserljuset borrar mängder av microskåpiska hål i det behandlade området. Hålen är ganska djupa och går hela vägen ner i läderhuden. När huden läks efter laserbehandlingen ökar collagenet i huden som delvis nybildas. Detta ger en öka spänst och slätar ut huden på att positivt sätt.