Ärr efter akne

Vad som orsakar svår akne och finnar stora som varbölder finns det olika orsaker till. Den vanligaste sorten av svår akne är den som drabbar personer i puberteten i tonåren. Alla får i puberteten stora förändringar och inte minst i huden som förtjockas och börjar producera mer talg. På vissa personer är denna övergång svår och problematiken förvärras av enorma hormonutsöndringar vilket ger akne.

Akne kan ge hudinfektion
Oavsett varför man drabbats av svår akne brukar problemen gå in i en än värre fas när huden börjar bli infekterad av allt var som växer under huden i ansamlingar, såkallade bölder. Varet ger alltså en förvärrad infektion som i sin tur ger än mer var, finna och aknebölder. Man drabbas då av parallela orsaker som ger akne vilket givetvis ger stora problem. För att bryta denna cirkel skriver läkare ofta ut antibiotika för att bota hudinfektionen vilket förbättrar aknen markant.

akneärr2
Exempel på svår akne med hudinfektion

Detta ger svår akne

Som påtalats ovan ger pubertet och hudinfektion akne i men andra orsaker är även vanliga, exempel:

  • Intolerans mot viss mat.
  • Anabola steorider och testosteron.
  • Intolerans mot vissa kosttillskott.
  • Olika missbruk såsom narkotika, sprit.
  • Solbränna kan ge akne.
  • Biverkningar på vissa mediciner.
  • Dåligt fungerande njurar sägs kunna ge akne hos vissa.
  • Överdrivet intag av fet och kryddad mat kan ge akne.
  • Oren luft kan ge dålig hy och akne.
  • Dålig hygien och smutsig hud.

Behandlingar mot akneärr
Det finns en rad behandlingsmöjligheter för att ta bort ärr efter finnar. Till att börja med bör huden vara läkt
och fri från finnar och bölder innan behandling påbörjas. Följande alternativ finns tillgängliga;

Behandling med ärrsalva mot finnar är betydlig mer verksamt än vad man kan tro. En salva som tex
Cicamed bleker effektivt den röda färgen i akneärren och minskar därmed synligheten. Salvor kan enbart behandla färgen på ärrvävnaden och inte minska den gropiga huden som är förknippad med ärr efter finnar.

Behandling med hudslipning mot finnar även kallad Dermabrasio är en metod som erbjuds av sjukvården och som minska hudens gropighet. Ungdomar med svår akne erbjuds ibland kostnadsfri hudslipning av sjukvården efter utläkta akneproblem. Denna typ av behandling har vissa biverkningar som man inte kan bortse från. Din huds pigment på behandlat område blir kraftigt försämrat under en lång tid framöver, dett gör dig b.l.a känslig för solen. Hudslipningen ger även i vissa fall en onaturlig hudyta som kan se lite vaxaktig ut och se lustig ut. Detta går med tiden över och huden blir allt mer normal med åren. Läs mer här om att slipa huden.